دسته
جك وSMS
ستاره ها
ايرانشناسي
مهدويت
خبر گزاري مهدي فخر در شهر ستان ها
كرمان شناسي
بهترين مطالب
آموزش گام به گام تنیس
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 297751
تعداد نوشته ها : 622
تعداد نظرات : 55
Rss
طراح قالب

الودگی هوا و اهمیت حفظ محیط زیست

دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387

استقلال روی نوار خوشبختی

دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387

اینم از قدرت مند ترین حیوان جهان

دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387



درمانگری به نام زیتون

زیتون، نقرس و رماتیسم را درمان می کند. برگ زیتون درمان کننده فشار خون و زخم های عفونی است. شرابه ای قندی به نام مان زیتون از ساقه این درخت ترشح می شود که مصرف خوراکی دارد. پوست و برگ درخت زیتون دارای خاصیت تب بر می باشد. همچنین برگ زیتون حاوی گلیکوزید، مواد قندی، مواد تلخ، کلروفیل، اسید گالیک، تانن، موم و مانیت می باشد.روغن زیتون سلامت شریان ها را تأمین می کند. کلسترول بد (LDL) را کاهش می دهد. مانع رسوب پلاک ها در جدار شریان و در نتیجه مانع تنگ شدن شریان ها می شود، قند خون را تنظیم می کند، آنتی اکسیدانی قوی است و برای کاهش ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی مؤثر می باشد.
روغن زیتون سوزش و درد ناشی از سوختگی را تسکین داده، از بروز تاول جلوگیری می کند. کمپرس پوست در مورد آفتاب زدگی، سرمازدگی، گزش مار و حشرات با روغن زیتون سبب تسکین درد و سوزش و التیام می شود. همچنین ماساژ پوست با روغن زیتون تعرق زیاد را کاهش می دهد. این در حالی است که ماساژ سر با روغن زیتون سبب تقویت پوست و مو گشته، شوره سر را برطرف می سازد. چند قطره روغن زیتون سریعاً خارش و سوزش چشم را تسکین داده و آبریزش چشم را برطرف ساخته و قوه بینایی را تقویت می کند. مخلوط مساوی روغن زیتون و گلیسرین نیز نقش مفیدی در معالجه پوست پای ترک خورده دارد.
نگهداری روغن زیتون
تخریب روغن زیتون از فروشگاه ها شروع می شود زیرا حرارت و نور بزرگ ترین دشمنان روغن زیتون هستند.از خرید روغن هایی که در بطری یا بسته بندی های شفاف عرضه می شود یا در ویترین مغازه ها در معرض نور قرار دارند خودداری کنید. بعد از خرید در منزل، آن را در جای خنک و تاریک قرار دهید تا در معرض نور و حرارت نباشد.برای مثال روغن زیتون را در کمدهای پایین و دور از گرمای اجاق گاز نگهداری کنید و درب آن را بلافاصله بعد از مصرف محکم ببندید، زیرا روغن زیتون به شدت بو و مزه غذاهای دیگر را جذب می کند و در اثر تماس با اکسیژن هوا به شدت فاسد می شود. در صورتی که شما این مراقبت های ساده را انجام دهید روغن زیتون به مدت طولانی قابل نگهداری خواهد بود. خصوصیات مختلف این روغن در اثر گذشت زمان تغییر می کند، بنابراین روغن هایی را که بیشتر از 2سال از تاریخ تولید آنها گذشته، خریداری نکنید.
اگر مایلید که از این روغن برای سرخ کردن استفاده کنید سعی کنید حتماً نوع تصفیه شده آن که نقطه دود بالایی دارد استفاده شود، زیرا به راحتی نمی سوزد.اگر برای سرخ کردن به درجه حرارت های بالا نیازمندید بهتر است از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید و بعد به آن روغن زیتون خالص بیافزایید و در این صورت مطمئن باشید که روغن زیتون تمام خواص خود را حفظ می کند. به شما توصیه می شود که این روغن را وارد رژیم غذایی روزانه تان کنید، زیرا این روغن جذب غذا نشده و غذا را ترد و خوشمزه تر می کند.
آیا روغن زیتون ضرر نیز دارد؟
روغن زیتون برای هیچ کس مضر نیست و همه افراد می توانند از آن استفاده کنند. فقط خورد میوه تازه و یاقوتی آن معده را سست می کند و ممکن است تهوع و استفراغ به دنبال داشته باشد. مصرف زیاد زیتون سبب لاغری، بی خوابی و اختلالات تنفسی می شود.
چگونه یک روغن زیتون با کیفیت خوب را انتخاب کنید؟
روغن را استشمام کنید. بایستی بوی تند زیتون احساس شود یا بطور جزئی بوی سیب یا سبزی داشته باشد.
رنگ روغن زیتون را در نظر نگیرید. چرا؟ زیرا رنگ به آسانی می تواند تقلبی باشد. هر نوع از زیتون رنگ مخصوص خودش را دارد، علاوه بر این اگر برگ های زیادی همراه زیتون باشد روغن زیتون سبز رنگی به دست خواهد آمد که تولیدکنندگان به این عمل مبادرت می کنند.
یک قاشق روغن را وارد دهان خود کنید و سپس هوا را از روی آن تنفس نمایید، بایستی مزه زیتون را داشته باشد یا ممکن است مزه هایی از قبیل مزه سیب، رازیانه یا یک گیاه علفی را احساس کنید که ایده آل است. اگر در دهان خود مزه فلزی (بوی حلبی) را احساس کنید این روغن ممکن است نامرغوب یا فاسد باشد.
روغن را در دهان خود چگونه احساس می کنید؟ در این آزمایش باید روغن طوری در دهان ریخته شود که سقف دهان را نپوشاند. روغن زیتون خوب از طریق حرکت در دهان تشخیص داده می شود. حرکت یک روغن نامرغوب بر روی زبان به کندی احساس می شود.

روزنامه کیهان/شماره18946

  دفعات نمایش : 30        تاریخ:  1387.5.13
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387

واقعینگا

دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387




فرهنگ انتقاد و نقد پذیری

صلاح و اصلح فرد و جامعه، در سایه ی «شناختن عیوب» و تلاش برای «زدودن عیوب » است.
این شناخت، هم در خود ما و نسبت به اندیشه ها و عمل های خودمان است، هم نسبت به دیگران. زمینه ساز این عیب زدایی هم «تذکّر» از سویی و «تنبّه» و «اقدام» از سوی دیگر است.
مسأله ی تذکّر و نقد و یادآوری، هم چنین «پندپذیری» و قبول نصیحت و موعظه و توجه به تذکّرات دیگران از همین رهگذر، در مقوله ی مسایل معاشرتی و شیوه ی برخورد صحیح با دیگران قرار می گیرد. به این خاطر، در این بخش از مباحثِ اخلاق معاشرت، به خصلتِ «نقد پذیری» به عنوان یک روحیه ی بالا و رشد یابنده و خلق و خوی نیک می پردازیم.

نقد و تذکّر

پرده پوشی بر واقعیات، یا خود را به بی خبری زدن، واقعیت ها را عوض نمی کند. وقتی در کسی یا جایی یا رفتار و برخوردی اشکال وجود داشته باشد، فرزانگان عاقل، از هر تذکّر اصلاحی استقبال می کنند، تا آن را برطرف سازند. اما جاهلان و خودخواهان، دوست دارند که در همان موارد نیز، مدح و تملّق و ثنا بشنوند و بر عیوب و کاستی ها و زشتی ها سرپوش بگذارند.
به قول سعدی :«احمق را ستایش خوش آید، چون لاشه که در کعبش دمی، فربه نماید».(1) عُجب و خودپسندی و خودبرتربینی، پیامد همین گونه مدح ها و تعریف هاست که از عیوب، غافل می سازد.
حضرت علی علیه السلام می فرماید:
«اَجهَلُ الناسِ المُغتَرُّ بقولِ مادحٍ مُتَملِّقٍ یُحَسِّنُ لَهُ القبیحَ و یُبَغِّضُ الیه النّصیحَ»؛(2)
نادان ترین مردم کسی است که فریب ستایشگر چاپلوس را بخورد، ثناگری که زشت را در نظر او زیبا جلوه می - دهد و خوبی را در نظر او منفور می سازد.
از صحبت دوستی برنجم
کاخلاقِ بدم حَسَن نماید
کو دشمنِ شوخ چشمِ دانا
تا عیب مرا به من نماید؟
از این رو، به جای آراستن عیوب و کتمانِ زشتی ها و پرده پوشی بر نارسایی ها، باید آن ها را گفت و شنید و در برطرف ساختنش کوشید. «تذکّر و نقد» از همین جاست که قیمت و قداست می یابد و برای بعضی ها «یادآوری» یک وظیفه می شود و برای بعضی توجّه به تذکّرها استقبال کنند، چون مقدمه تکامل آنان است، و گر نه برای همیشه در «جهل مرکّب» می مانند.
به این سخن حکیمانه ی سعدی دقت کنید: «متکلم را تا کسی عیب نگیرد، سخنش صلاح نپذیرد»(3)

شیوه ی صحیح نقد

به همان اندازه که تذکّر کاستی ها و نقد عمل ها مفید و لازم است، توجه به شیوه ی یادآوری و نکات و آداب پند و اندرز و تذکّر، مهم و سرنوشت ساز است.
آیا هر کس حق دارد تذکر دهد؟ آیا موعظه از هر کس پذیرفته است ؟ آیا همه ی نقدها سازنده و مثبت است؟ صفات و شرایط ناقد و واعظ چیست؟
اگر کسی دیگران را پند دهد، اما خودش اهل عمل به نصایح خویش نباشد، سخنش بی اثر است. انبوهی از روایت، شاهد این مدعاست. اگر پند دهنده، خودش اهل عمل باشد، تذکّر او چراغی روشن و روشنگر در دل و جان دیگران می شود و تا ژرفای قلب شان نفوذ می کند. به این سخن حضرت علی علیه السلام دقت کنید:
«اِستصبِحوُا مِن شُعلَةِ واعِظٍ مُتَّعِظٍ وَ اقبَلُوا نَصیحَةَ ناصِحٍ مُتَیَقِّظٍ»؛(4)
از فروغ واعظ و پند دهنده ای که خود، پندپذیر است، روشنایی برگیرید و نصیحتِ نصیحتگرِ بیدار را پذیرا باشید.
در این سخن، هم به پندپذیری اشاره دارد، هم به شیوه ی مؤثر وعظ و نصیحت و تذکّر.
نقد و تذکّر، هرچه صمیمی تر، خودمانی تر، در خلوت و بدون آبروریزی و هتک حیثیت باشد، هم مؤثرتر است، هم از کینه توزی و کنیه اغروزی و لجاجت، دورتر است. گاهی نقادی آشکار و پند و تذکّر در ملأ عام ، اثر منفی دارد و طرف را به عکس العمل وا می دارد و شخصیت او را هم خورد می کند.
حضرت امیر علیه السلام فرمود:
« نُصحُکَ بَینَ الَمَلأ تَفریعٌ»؛(5)
نصیحت و پند دادن تو در میان مردم و حضور دیگران، کوبیدن و خورد کردن است.
نقد از روی خیرخواهی و به قصداصلاح و کمک به اشخاص مورد نقد کجا، و نقد به قصد خراب کردن وجهه و موقعیت و کوبیدن و تخریب کجا! البته هشیاران، انگیزه های نهفته در ورای نقدها را خوب می فهمند و می شناسند.
نقد، نباید برخاسته از حسد و غرض ورزی و تسویه حساب باشد. تذکّرهای حسودانه و کین توزانه، وضع را بدتر می کند. اصلاً مگر از یک حسود، نصیحت و خیرخواهی و تذکّر به قصد اصلاح بر می آید؟
امام صادق علیه السلام فرمود:
«النصیحةُ مِنَ الحاسِدِ مَحالٌ»؛(6)
نصیحت و خیرخواهی از حسود، محال است.

نقد پذیری

تکبّر و خودخواهی، جلوه های گوناگون دارد. یکی هم غرور در مقابل «نقد» است. وقتی نقد، مایه ی کمال اندیشه و کار ماست، نقدپذیری کمک به این کمال . رشد است. از آن طرف، «نقد ناپذیری» نشانه ی نوعی غرور و تکبر و عامل در جا زدن در ورطه ی بدی ها و کاستی هاست. گاهی ناب ترین موعظه ها و تذکّرها هم، وقتی به دل های دارای کبر می رسد، با «عدم پذیرش» مواجه می گردد و انسان را محروم می سازد . به تعبیر زیبای امیرالمؤمنین علیه السلام :
«بَینَکُم وَ بَینَ الموعِظَةِ حِجابٌ مِنَ الغِّرَةِ»؛(7)
میان شما و پند، حجاب و پرده ای از غرور افکنده شده است.
آیا شما مطمئن اید که همه ی اندیشه ها و افکارتان درست و بی اشکال است؟ آیا همه ی خصلت ها و رفتارهای فردی و اجتماعی خود را بی عیب می دانید؟ آیا فکر نمی کنید در عمل کردهای مختلف شما، نقطه ضعف هایی هم ممکن است باشد که از چشم خودتان پنهان است ولی دیگری متوجه
می شود؟
انسان گاهی به خاطر «حبّ نفس» یا عیوب خود را نمی بیند و نمی فهمد، یا حاضر نیست خود را دارای عیب و نقص بداند، از این رو، نقد و تذکّر دیگران را هم بر غرض ورزی و دشمنی حمل می کند.
آینه چون عیب تو بنمود راست
خود شکن، آیینه شکست خطاست
در یک خانواده، ممکن است رفتار هر یک از زن و شوهر نسبت به هم، ایرادهایی داشته باشد، یا برخورد پدر و مادر با فرزند کوچک یا جوان شان، غلط باشد. اگر کسی متذکر شد، باید مشفقانه بپذیرند و در اصلاح خویش بکوشند.
اگر هریک تلاش کنند تا عیب و اشکال را متوجه طرف مقابل سازند و خود را بی گناه قلمداد کنند، نارسایی- ها و عیوب و خطاها هرگز اصلاح نخواهد شد. انصاف در پذیرش خطا و عیب نشانه ی رشد عقلی است.
گاهی ممکن است در حسن نیت و خیرخواهی و نظر دوستانه ی کسی شک و تردید داشته باشیم و در نتیجه به آنچه که نقد می کند، توجهی نکنیم، ولی اگر حسن نظر و نیت دوستانه ی کسی برای ما ثابت بود، در پذیرفتن نقد و تذکر و پند او تردید نکنیم.
به فرموده حضرت امیر علیه السلام:
«لِیَکُن اَحَبَّ النّاسِ الیکَ المُشفِقُ الناصِحُ»؛(8)
محبوب ترین مردم در نظر تو، نصیحت کننده ی مشفق و خیرخواه باشد.
گرچه ممکن است تذکّر و انتقاد دیگری، در ذائقه ی ما تلخ آید، ولی تلخی نقد و تذکّر، به مراتب سودمندتر از شیرینی چاپلوسی و نیرنگ و فریب است.
از امام باقر علیه السلام روایت است :
«اِتَّبِع مَن یُبکیکَ وَ هُوَ لَک ناصِحٌ وَ لا تَتَّبِع مَن یُضحِکُکَ وَ هُوَ لَکَ غاشٌّ»(9)
ازکسی پیروی کن که از روی خیرخواهی و نصیحت، تو را می گریاند، ولی پیرو کسی مباش که تو را می- خنداند، در حالی که نسبت به تو فریب کاری می کند!
پذیرش نقد و دیدگاه های اصلاحی دیگران، تنها به اندیشه و فکر، یا به عمل کرد خارجی و معاشرت های ما منحصر نمی شود.
در آثار ادبی و تولیدات شعر و قصه و اثر هنری نیز، توجه به نقد دیگران، عامل رشد و بالندگی هنرمند و نویسنده و شاعر است، برعکس، بی توجهی به نقادیهای منتقدان کار انسان را پیوسته ضعیف و معیوب نگه می دارد.
هنرمندان نقدپذیر، سریعتر رشد می کنند. شاعران و نویسندگانی که به نقد آثارشان توسط دیگران بها می دهند و از آن استقبال می کنند، علاقه ی خود را به کمال یافتن خلاقیت های ادبی خویش نشان می دهند.
به این چند جمله دقت کنید، تا جایگاه نقد و ارزش نقدپذیری روشن تر گردد:
«... نقد در هنر، مثل آینه ی جلوی اتومبیل است. راننده – هنرمند – باید به کمک آن مواظب پشت سرش باشد، ولی یکسره در آن نگاه نکند، چرا که در این صورت، انحراف از جاده و خطر تصادف، در کمین است.»
«هنر، هواپیماست. هنرمند، خلبان آن و منتقدین، خدمه ی پرواز.»
«غرور، مثل سوراخ پنهان در بدنه ی کشتی، مأمور غرق کردن تدریجی هنرمند است.»
«شاعری که از متقدین آثارش قهر کرده است، مثل هواپیمایی است که ارتباطش با برج مراقبت قطع شده است.»
«وقتی لیاقت و جزبزه ی شهید شدن در تو نباشد، شروع می کنی به نقد و ارزیابی انگیزه ی شهدا!»(10)
باری، «نقد پذیری» ، در مسایل اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی، ضامن سلامت رابطه ها و رشد افکار و اعمال است. این مسأله در متون دینی با عناوینی هم چون: نصیحت و موعظه مورد توجه قرار گرفته است.
پایان این بحث را حدیثی از امام سجاد علیه السلام قرار می دهیم که در ضمن بیان حقوقِ متقابلی که افراد در جامعه نسبت به هم دارند (در رساله ی الحقوق) از جمله به «حقِ نصیحتگر» بر گردنِ «نصیحت شنو» و وظیفه ناصح و متنصّح اشاره فرموده است:
«وَ حقّ الناصِحِ اَن تَلینَ لَهُ جَناحَکَ وَ تُصغِِیَ اِلَیهِ بِسَمعِکَ ، فَاِن اَتی بالصَّوابِ حَمِدتَ اللهَ عزوّجلّ وَ اِن لم یوافِق ، رَجَمتَهُ...»؛(11)
حق نصیحت کننده (و ناقد و پند دهنده) آن است که نسبت به او نرمش و انعطاف نشان دهی و به سخنش گوش فرا دهی، اگر حرفش بجا و درست بود، خدای متعال را سپاس بگویی و اگر تذکّرش موافق با حق نبود، نپذیری.

پی نوشتها:

1-گلستان سعدی باب هشتم.
2- غررالحکم.
3- گلستان سعدی، باب هشتم.
4- میزان الحکمه ، ج 10 ، ص 585.
5- همان، ص 580.
6- بحارالانوار، ج 75 ، ص 194.
7- نهج البلاغه، صبحی صالح، حکمت 282.
8- غررالحکم.
9- محاسن برقی، ج 2 ، ص 440.
10- براده ها، حسن حسینی، ص 9، 16، 18، 44 و 74.
11- میزان الحکمه ، ج 10 ، ص 57.

منبع :اخلاق معاشرت، جواد محّدثی، بوستان کتاب قم ،1384 ، چاپ هفتم، صص231- 237.

  دفعات نمایش : 23        تاریخ:  1387.5.24
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387

ای صبح صادقان رخ زیبای مصطفی صلی الله علیه و آله

ای صبح صادقان رخ زیبای مصطفی صلی الله علیه و آله

و ای سرو راستان قد رعنای‌مصطفیصلی الله علیه و آله

 

آیینه سکندر و آب حیات خضر

نور جبین و لعل شکر خای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

معراج انبیا و شب قدر اصفیا1

گیسوی روزپوش قمرسای مصطفی‌صلی الله علیه و آله

 

ادریس2 کِاو معلم علم الهی است

لب بسته پیش منطق گویای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

عیسی که دیر دایر علوی مقام اوست

خاشاک روب حضرت اعلای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

بر ذروه «دنی فتدلّی3» کشیده سر

ایوان بارگاه معلای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

وز جام روح‌پرور «مازاغ4» گشته مست

آهوی چشم دلکش شهلای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

خیاط کارخانه «لولاک5» دوخته

درّاعه6 «ابیت7» به بالای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

شمس و قمر که لولو دریای اخضرن

از روی مهر آمده لالای 8 مصطفیصلی الله علیه و آله

 

خالی ز رنگ بدعت 9و عاری ز زنگ شرک

آیینه ضمیر مصفّای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

کحل الجواهر 10 فلک و توتیای روح

دانی که چیست؟ خاک کف پای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

قرص قمر شکسته بر این خوان لاجورد‌11

وقت صلای معجزه12 ایمای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

روح‌الامین که آیت قربت به شأن اوست

قاصر ز درک پایه ادنای‌13مصطفیصلی الله علیه و آله

 

در برفکنده زهره به غلطاق‌14 نیلگون

از سوگ زهرخورده15 زهرای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

گومه به نور خویش مشو غرّه زانک او

عکسی بود ز غرّه غرّای16 مصطفیصلی الله علیه و آله

 

بر بام هفت منظر بالا کشیده‌اند

زاین چار صفّه ‌17 رایت آلای ‌18 مصطفیصلی الله علیه و آله

 

«خواجو» گدای درگه او شو که جبرئیل

شد با کمال مرتبه مولای مصطفیصلی الله علیه و آله

 

 

پی‌نوشت‌ها

1-دوستان خالص و صافی و برگزیده (مفرد آن: صفی).

2-ادریس: پیامبری که پیش از بنی اسرائیل به سبب درس گفتن- بنابر روایات- بدین نام مشهور شده است.

3-اشاره است به آیه 8 سوره نجم در مورد معراج پیامبرصلی الله علیه و آله و رسیدن به مقام قرب الهی.

4- اشاره است به آیه‌ 17سوره نجم: ما زاغ البصر و ما طغی (نلغزید دیده و سرکشی نکرد.)

5-اشاره است به حدیث قدسی: لولاک لما خلقت الافلاک .

6-درّاعه: نوعی روپوش و جبّه.

7-ابیت: اشاره است به حدیث نبوی: ابیت عند ربی یطعمنی و یسقینی (رک: احادیث مثنوی).

8-لالای- تابان و درخشان.

9-عقیده و نظری مخالف سنّت و شرع و آراء مقبول.

10-سرمه‌ای که در آن مروارید ناسفته و دیگر جواهرات انداخته، برای روشنی چشم می‌سائیدند.

11-آسمان لاجوردی.

12-اشاره است به معجزه شق‌القمر که بر اثر اشاره انگشت حضرت رسولصلی الله علیه و آله انجام شد.

13-ادنی: پست‌ترین، کمترین.

14-کلاه و فرجی و برگستوان و قبا (ناظم‌الاطباء)

15-مقصود حضرت مجتبی(ع) است.

16-غرّاء: روشن، تابان.

17-صفّه: ایوان مقصود شرق و غرب و شمال و جنوب است.

18-الاء: نعمت‌ها، نیکویی‌ها.

دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387

 رضایت مردان از ...

رضایت مردان از حقوق شان بستگی به درآمد همکارانشان دارد

به نقل از بی‌بی‌سی، عکسبرداری و اسکن‌هایی که دانشمندان بر روی مغز مردان انجام داده‌اند، حاکی از آن است که اگر مردی بیش از همکارش دریافت کند “مرکز پاداش” ، مغزش تحریک می‌شود.
نظریه‌های سنتی اقتصادی بر اساس این پیش فرض استوار است که مهم‌ترین عامل رضایت افراد میزان حقوق و پاداش آنهاست.اما پژوهشگران نشریه علم نشان داده‌اند که میزان نسبی حقوق در مقایسه با سایرین نیز بسیار مهم است.در این مطالعه از ‪ ۳۸‬جفت داوطلب مرد خواسته شد کار ساده‌ای انجام دهند و در صورت موفقیت مبلغی نیز دریافت کنند.
این افراد باید تعداد نقطه‌های روی یک صفحه را حدس می‌زدند.اگر جواب آنها درست بود، به آنها مبلغی بین ‪ ۳۰‬یورو (‪ ۲۲‬پوند) تا ‪۱۲۰‬ یورو (‪ ۸۶‬پوند) پرداخت می‌شد. پس از آن به هر یک از شرکت‌کنندگان گفته شد که فرد دیگر چقدر در این کار موفق بوده و چه مبلغی دریافت کرده است.پژوهشگران در طول این مطالعه جریان خون داوطلبان را اندازه‌گیری کردند.فشار خون بالا حاکی از فعالیت بالای سلولهای عصبی در بخش‌های مرتبط مغز بود.
“برند وبر” پزشک مغز و اعصاب ،گفت : ” متوجه شدیم داوطلبی که کار خود را به خوبی تمام می‌کرد، ناحیه خاصی در مغز او که ما سیستم پاداش می خوانیم، فعال می‌شد، اما جواب غلط و یا عدم دریافت پول موجب می‌شد که جریان خون به “منطقه پاداش” در مغز کاهش یابد.
پژوهشگران فعالیت بسیار بیشتری در این ناحیه از مغز داوطلبانی که پول بالاتری در مقایسه با سایرین به دست آوردند، مشاهده کردند.این نشان می‌دهد که تحریک در مرکز پاداش مغز تنها به موفقیت فرد وابسته نیست، بلکه بستگی به میزان موفقیت دیگران نیز دارد.

 

  دفعات نمایش : 22        تاریخ:  1387.7.7
دسته ها : خانواده
جمعه هفدهم 8 1387



بازیهای خشن ویدیویی با رفتارهای پرخطر ارتباط دارد

تحقیقات نشان می‌دهد احتمال دست زدن به رفتارهای پرخطر بعد از انجام بازیهای خشن ویدیویی در مردان جوان افزایش نشان می‌دهد. این یافته‌ها بیانگر تاثیر منفی رسانه‌های خشونت آمیز در بروز رفتارهای پرخطر است. به گزارش خبرگزاری رویترز هلث از نیویورک، دکتر سونیا برادی از دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو می‌گوید بازیهایی خشن ویدیویی و رسانه‌های خشونت آمیز در کل احتمال پرخاشگری را در کودکان افزایش می‌دهند .
اکنون این مطالعه نشان می‌دهد این بازیها احتمال هر نوع رفتار پرخطر را افزایش می‌دهند. بردای و دکتر کارن متیوس از دانشگاه پیتزبورگ همچنین دریافتند مردان جوان بعد از انجام این بازیها بیشتر احتمال دارد نگرش دیگران را به خود خصمانه تلقی کنند. این محققان تاثیر دو نوع بازی ویدویی را در ‪ ۱۰۰‬مرد ‪ ۱۸‬تا ‪ ۲۱‬ساله بررسی کردند. در یک بازی فرد نقش مثبت و در دیگری نقش یک جنایتکار را بازی می‌کند. انجام بازی خشن فشار خون مردان جوان را افزایش داد این تاثیر در مردانی که در خانواده یا جامعه شان نیز خشونت بیشتر است مشهودتر بود. در بازی خشن کارهای خشونت آمیز کاملا واقعی به نظر می‌رسید. هنگام حمله فرد مضروب به زمین می‌افتد و استخری از خون زیر بدن او جمع می‌شود. برای جوانانی که پیش از بازی هم در معرض خشونت واقعی بوده‌اند، این بازی واقعی‌تر به نظر می‌رسد.
محققان دریافتند صرف نظر از اینکه آیا این افراد در یک فضای خشن رشد کرده‌اند یا خیر، این جوانان در انجام یک کار مشترک با فردی دیگر، همکاری کمتر و رقابت بیشتری از خود نشان دادند. نگرش این جوانان به الکل و ماری‌جوانا آسانگیرانه‌تر بود. بعد از انجام این بازی شرکت‌کنندگان فیلمی را تماشا کردند که طی آن آموزگار به دانش آموزان می‌گوید برخی در امتحان تقلب کرده‌اند و ضمن ابراز ناامیدی از این تعداد از عملکرد دانش آموزانی که درست عمل کرده‌اند ابراز رضایت می‌کند. سپس آموزگار از بیلی می‌خواهد بعد از پایان کلاس نزد او برود.
بعد از تماشای فیلم به دانش آموزان گفته می‌شود خود را جای بیلی بگذارند و بگویند چقدر احتمال می‌دهند آموزگار آنها را متهم به تقلب کند. محققان دریافتند کسانی که بازی خشن انجام داده بودند بیشتر احتمال داشت چنین تصوری داشته باشند. این محققان به والدین توصیه کردند بر بازیهای ویدیویی مورد استفاده فرزندانشان نظارت داشته باشند و کودکان هم از تاثیر بازیهای خشن را بر طرز فکر خود آگاه شوند. مشروح این مطالعه در شماره ماه آوریل مجله `‪Adolescent Medicine‬ ‪ `Archives of Pediatrics and‬منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی

دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387



7 شیوه برای جلوگیری از ولخرجی

آیا آن قـدر ولخـرجی کرده اید که به همه مقروض شده اید؟ خوب نگران نباشیـد، شـما تـنها فـردی نیـستید کـه در یک چنین شرایطی قرار گرفته است. زندگی مدرن به گونـه ای است که خواه نا خواه ما را به سمت خرج کردن میکشاند. بـه هر حال اگر می خواهید کلیه ی بدهی هایتان را صـاف کرده و بـه آرامش ذهنـی دسـت پیـدا کنـید، بـاید به صورت ریشـه ای بـا این مشکل برخورد کرده و جلوی ولخرجیـهای بیهوده ی خود را بگیرید. در این مقاله چند تکنیک به شما آموزش داده می شود که به واسطه ی آنها می توانید مانع از زیاده روی در خرج کردن پولهایتان شوید.
1- متوجه باشید که چه مقدار پول خرج می کنید
افراد بسیاری که به خرج کردن معتاد شده اند، دیگر متوجه نیستند که چه مقدار پول خرج می کنند. ابتدا باید دقت کنید که هر آیتمی که قصد خرید آن را دارید چه قیمتی دارد و برای خرید هر یک از آنها باید چه مبلغی را پرداخت کنید، این امر می تواند به شما کمک کند که حساب پول هایتان را داشته باید و ببینید آیا واقعاً به تمام چیزهایی که می خواهید بخرید، احتیاج دارید یا خیر. به عنوان مثال یک شب که بیرون می روید، ببینید چقدر خرج می کنید. گاهی اوقات افراد آنقدر پول نوشیدنی و غذای دوستان خود را حساب می کنند که اصلاً متوجه نمی شوند جیبشان خالی شده. این افراد زمانیکه به خانه بر می گردند احساس می کنند که باید مقداری از اسکناس هایشان را گم کرده باشند، غافل از اینکه تمام آنها را خرج دوستانشان کرده اند. شاید چیز گرانی هم نخریده باشند و فقط هزینه ی چای، قهوه، و بستنی و ... بچه ها را حساب کرده باشند؛ اگر با دقت بیشتری به این نوع خرج کردن های خود نگاه کنید، می بینید که اصلاً نیازی به خرید هیچ یک از آنها نبوده است.
2- تصمیمات آنی برای خرج کردن نگیرید
اگر شما جزء افرادی هستید که به طور آنی تصمیم می گیرند تا اجناس گرانقیمتی را خریداری کنند، باید بر روی این خصوصیت اخلاقی خود تجدید نظر کنید. اگر چیزی را می بینید که واقعاً خوشتان می آید و می خواهید آن را همان لحظه بخرید، یک لحظه صبر کنید، حداقل یک روز به خودتان وقت بدهید تا بیشتر روی خرید آن فکر کنید، شاید به این نتیجه رسیدید که اصلاً به آن نیازی ندارید. اگر هم به آن احتیاج داشته باشید بر می گردید و آن را تهیه می کنید. با انجام این کار فرصت پیدا می کنید تا اجناس مشابهی که از کیفیت بالاتری برخوردار هستند را نیز پیدا کنید.
3- به مکان هایی که به راحتی می توان پول خرج کرد نروید
اگر ما وقت زیادی را در مکان های خاصی صرف کنیم، خود به خود به سمت پول خرج کردن کشیده می شویم. این نوع پول خرج کردن ها صرفاً احساسی هستند. بنابراین باید سعی کنید تا آنجایی که می توانید اطراف مغازه های مورد علاقه تان پرسه نزنید. به پارک و یا جایی بروید که وسوسه پول خرج کردن به پایین ترین میزان خود برسد.
4- در زمان خرید اهداف خود را معین کنید
پیش از اینکه به قصد خرید خانه را ترک کنید، لیستی از تمام چیزهایی که به آن احتیاج دارید تهیه کنید. این کار بیانگر آن است که شما تنها چیزهایی را می خرید که به آن احتیاج دارید و اجناس را تنها به این خاطر که "خوشم آمد" نمی خرید. هیچ گاه بدون تعیین اهداف خرید، پا به بازارهای خرید نگذارید.
5- مایحتاج خود را اولویت بندی کنید
پیش از اینکه جنسی را بخرید، ببینید ارزش آن چقدر است و تا چه حد به آن احتیاج دارید. اگر این کار را واقع بینانه انجام دهید، آنوقت متوجه می شوید که از هر 10 آیتمی که یادداشت کرده اید، تنها به 8 مورد آن نیاز داشتید. اگر برای این کار یک روز به خودتان مهلت بدهید، آنوقت زمانی که برای خرید بیرون می روید، تنها چیزهایی را تهیه می کنید که واقعاً به آن نیاز دارید.
6- از روی عادت پول خرج نکنید
در اکثر موارد بیشتر ولخرجی های روزانه ما تنها از روی عادت شکل می گیرند. در بسیاری از مواقع این مخارج روزانه غیر ضروری به نظر می رسند. به عنوان مثال اگر هر روز صبح در مسیر خود به محل کار یک فنجان قهوه می خرید، چرا این پول را برای خرید یک قهوه ساز پس انداز نمی کنید؟ و یا اگر هر روز 2 -3 هزار تومان صرف نهار می کنید، به آن معنا نیست که مجبور هستید تا آخر عمر این کار را انجام دهید. از خانه نهار ببرید. کلیه آداب خرج کردن خود را مجدداً ارزیابی کرده و ببینید که آیا انجام آنها ضروری است یا خیر؛
7- برای خود محدودیت های مالی محکم تعیین کنید
اگر واقعاً نمی توانید جلوی ولخرجی های بی مورد خود را بگیرید، بهتر است به صورت هفته ای، میزان محدودی پول به خودتان بدهید. این پول باید نقد باشد، چراکه کنترل و رسیدگی به آن راحت تر است. اگر یاد بگیرید که با ماهی 200 هزارتومان مخارج روزمره خود را بگذارانید، برای پول هایتان ارزش بیشتری قائل می شوید و آداب صرفه جویی را به خوبی یاد می گیرید.

 

  دفعات نمایش : 40        تاریخ:  1387.7.8
دسته ها : خانواده
جمعه هفدهم 8 1387
خانواده
اندیشه ی پلید ، تنها به دارنده ی آن زیان می رساند ؛ ولی سخنان ناهنجار ، به همه ی شنوندگان آسیب می رساند.
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387




نوع بازی کودک در پرورش هوش هیجانی او موثر است

نوع بازی کودکان و استفاده از ابزار و اسباب بازی‌های مختلف در شکل گیری شخصیت اجتماعی آنها نقش داشته و در پرورش هوش هیجانی آنان موثر است.
فاطمه سیف کارشناس ارشد مشاوره و عضو مرکز مطالعات رشد و سلامت جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران، در گفت وگو با ایسنا، با اعلام این مطلب در خصوص هوش هیجانی کودکان گفت: یکی از انواع هوش‌های میان فردی و درون فردی، هوش هیجانی است که قابلیت سازگاری فرد را با محیط اجتماعی مشخص می سازد.
وی در ادامه افزود: قابلیت کنترل هیجانات از جمله خشم و برقراری ارتباط با سایر افراد، اعتماد به نفس، میزان تغییر و تحول و تجزیه و تحلیل از محیط، همچنین خودشناسی از جمله محورهای هوش هیجانی به شمار می‌آید که از بدو تولد و پیش از آن یعنی دوران بارداری مادر شکل می گیرد.
سیف، خانواده به خصوص مادران را نخستین افراد مرتبط با کودکان در پرورش و رشد هوش هیجانی فرزندان عنوان کرده و در خصوص نقش آنان گفت: امنیتی که مادر می تواند در روابط اجتماعی خود با دیگران به کودک دهد، پایه‌های هوش هیجانی فرزندش خواهد بود از این رو رفتارها و ارتباطات وی با دیگران برای پرورش هوش هیجانی کودکش بسیار مثمر ثمر است.
وی در ادامه تاکید کرد: چنانچه مادران نتوانند ارتباط مناسبی با اجتماع و اطرافیان برقرار کنند، کودک نیز دچار کاهش اعتماد به نفس شده و براساس تصویری که از والدین خود می گیرد نمی تواند ارتباط مناسبی با اطراف برقرار نماید که بازخورد منفی این عملکرد او باعث کاهش کارایی خود او در آینده خواهد شد.
کارشناس ارشد مرکز مطالعات رشد و سلامت جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران، در ادامه با اهمیت انتخاب نوع بازی و ابزار بازی در کودکان، تاکید کرد: از آنجا که از سن سه سالگی، سن اجتماعی کودک شکل می گیرد، انجام بازی‌های گروهی در شکل گیری شخصیت او و رشد هوش هیجانی وی کمک شایانی خواهد کرد.
  دفعات نمایش : 32        تاریخ:  1387.7.8
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387
خانواده
تمام گل هایی که در آینده خواهند رویید ، در دل تخم های امروز نهفته اند.
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387



نکات و اصول ایمنی مکانهای بازی کودکان

• نکات و اصول ایمنی زمین های بازی
• دوچرخه سواری
• اسکیت سواری
• نکات مهم در مورد بازی کودکان
ما همیشه در پی فرصت هایی هستیم که کودکانمان بتوانند در محیط های مناسب به فعالیت بدنی و بازی بپردازند . از آنجایی که بازی یکی از ابعاد اجتناب ناپذیر دوران کودکی است و محیط بازی مناسب باعث رشد و افزایش مهارت های اجتماعی ،‌ شناختی و حرکتی کودکان می شود ، ‌لذا رعایت نکات ایمنی و نظارت و سرپرستی صحیح بر زمین های بازی می تواند آسیب های بدنی کمتری را متوجه کودکان و نوجوانان کند .
نکات و اصول ایمنی زمین های بازی
بیش از نیمی از حوادث و صدمات کودکان در زمین های بازی ناشی از سقوط و زمین خوردگی است . بنابراین استفاده از سطوح حفاظتی و نرده های مناسب در سطح زیرین و اطراف زمین بازی می تواند در کاهش حوادث مؤثر باشد . لازم به ذکر است زمین های آسفالت یا بتونی به علت عدم خاصیت ضربه گیری ، مناسب نیستند . برای نرم و قابل استفاده کردن سطح زمین بازی می توانید از خاک اره ، تراشه های چوب ، کاه ، شن و ماسه مناسب استفاده کنید . علف و چمن نیز چندان مناسب نیستند . برای جلوگیری از سقوط کودکان ، باید در اطراف سکوهایی که بیش از ۷۵ سانتی متر بالای سطح زمین قرار گرفته اند ، نرده های ایمنی و حفاظتی نصب کنید . همچنین لوازم اضافی مانند سطل ها ،‌سبدها و توپ ها را از محوطه زمین بازی کودکان دور کنید . اطراف و زیر سطح زمین بازی جایی که احتمال سقوط کودکان را می دهید ، از لوازم و تجهیزات و موانع خالی کنید .
برای جلوگیری از صدمات تجهیزات و وسایل متحرک ، به فواصل مناسب آنها را جدا از یکدیگر تهیه کنید . معمولاً فاصله افقی مناسب بین صندلی های متحرک مجاور ، حداقل ۶۰ سانتی متر و فاصله مناسب بین صندلی های متحرک و سازه های زمین بازی حداقل ۷۵ سانتی متر در نظر گرفته شود . نظارت صحیح بر زمین های بازی می تواند از بروز حوادث خطرناک در کودکان جلوگیری کند . بنابراین زمین های بازی باید حداقل سالانه یک بار مورد بازبینی دقیق و بازرسی قرار گیرند .
پیشگیری از خطرات زمین بازی
امکانات و تجهیزاتی را که فرسوده یا لق شده اند ، تعویض کنید و به برجستگی و برآمدگی های وسایل و تجهیزات توجه کنید . وسایل اضافی ، پراکنده و غیرضروری مانند پوشال ، ریشه و ساقه های درختان را از محوطه بازی کودکان دور کنید . شکاف ها وترک های روی وسایل چوبی و فرسوده ، زرنگارهای روی سطوح فلزی و رنگ آمیزی های نامناسب را از بین ببرید . وسایل فرسوده و قدیمی که در ساختمان وجود دارد مانند دستگیره درب یا نرده های حفاظتی شکسته را بازسازی و تعمیر کنید .
پیشنهاد به والدین
والدین عزیز ! همواره زمانی که فرزندان شما از امکانات و تجهیزات زمین بازی استفاده می کنند ، در کنار آنها باشید بر آنها نظارت کنید . آنها را از اعمال و رفتارهای غیرایمنی و خطرناک مانند هل دادن ،‌کشیدن ، شلوغی و ازدحام و استفاده نامناسب و نادرست از وسایل برحذر دارید . اطمینان حاصل کنید که فرزندانتان از وسایلی استفاده می کنند که با سن آنها مناسب است . محدوده بازی کودکان زیر پنج سال را از بقیه کودکان جدا کنید . هرگز اجازه ندهید کودکان با گردن بندهای زینتی ، شال گردن ، گوشواره و وسایل زینتی یا لباس هایی که بندهای بلند و آویزان دارند در زمین بازی حاضر شوند .
دوچرخه سواری
نکات ایمنی
با توجه به اینکه می توان ۷۵ درصد از مرگ و میر افراد در سوانح و حوادث دوچرخه را تنها با استفاده از کلاه ایمنی از بین برد ، بنابراین آموزش چگونگی استفاده صحیح و نحوه قرار دادن آن بر روی سر بسیار مهم است . از این رو نباید به کلاه ایمنی تنها به عنوان یک وسیله فرعی یا تفننی نگریست . کلاه ایمنی را باید به درستی روی سر تعبیه نمود به گونه ای که فرد احساس راحتی کند . نوار بندهای کلاه باید قلاب شود و طوری روی سر قرار گیرد که به جلو ، عقب یا طرفین تاب نخورد .
پیشنهاد به والدین
والدین عزیز ! برای جلوگیری از خطرات و سوانح دوچرخه سواری ،‌فرزندان خود را با مقررات و قوانین راهنمایی و رانندگی آشنا کنید و به آنها نشانه های ترافیک و تابلوهای راهنمایی را بیاموزید . حتی المقدور روی فرمان دوچرخه آنان ، آینه نصب کنید . به کودکان خود بیاموزید به هنگام دوچرخه سواری در تاریکی شب یا غروب از پوشش های رنگی مناسب استفاده کنند . کودکان زیر ۱۰ سال به هنگام دوچرخه سواری باید در نظارت و مراقبت کامل شما باشند .
اسکیت سواری
این روزها ، کفش های چرخ دار اسکیت و تخته اسکیت از جذاب ترین فعالیت های تفریحی کودکان و نوجوانان به شمار می روند . این سرگرمی نه تنها مفرح و نشاط انگیز است ، بلکه موجب تحرک ، جنب و جوش و فعالیت های بدنی نیز می شود . متأسفانه برخی از کودکان بدون در نظر گرفتن محیط مناسب ویژه این سرگرمی در معابر و خیابان ها با یکدیگر رفابت کرده و به اجرای حرکات نمایشی می پردازند که متأسفانه بر اثر بی احتیاطی موجب بروز صدمات جبران ناپذیری در اعضای بدن به ویژه در ناحیه مچ دست و پا ، بازو ، زانو ، صورت و قوزک پا می شود .
نکات ایمنی
برای کاهش خطرات و تصادفات اسکیت ، از پوشاک مناسب ، کلاه ایمنی ،‌گارد مچ پا ، دست و زانو و پدهای آرنج استفاده کنید .
پیشنهاد به والدین
اغلب والدین سئوال می کنند بهترین سن برای شروع اسکیت چه زمانی است ؟ به طور کلی کودکان دوره ابتدایی به شرطی که قدرت بدنی ، هماهنگی و قدرت تشخیص مناسب داشته باشند ، می توانند از این وسیله استفاده کنند .
پیشنهاد می شود فرزندانتان برای شروع از کفش های چرخ دار اسکیت چهارچرخ استفاده کنند زیرا در هنگام آموزش قابلیت کنترل بیشتری دارند .
بهترین مکان برای اسکیت ، پیست های داخل سالن است که دارای روشنایی مناسب و سطح صاف می باشند . پس از اینکه فرزندتان مهارت و کنترل کافی بر روی کفش های چرخ دار به دست آورد ، می توانید چگونگی استفاده از تخته اسکیت را نیز به او بیاموزید .
‌ نکات مهم در مورد بازی کودکان
بازی از ضروریات زندگی کودک است و در رشد ذهنی و جسمی کودک تأثیر ویژه ای دارد . وسایلی که برای بازی فرزندان انتخاب می کنید باید خصوصیات و شرایطی را دارا باشد تا اهداف ما را از بازی کودک برآورده ساخته و برای او مفید باشد .
در انتخاب اسباب بازی و نوع بازی در نظر داشتن نکات ذیل ما را یاری خواهد کرد :
• با توجه به سن و جنس کودک برایش اسباب بازی بخرید .
• اسباب بازی نباید چندان گرانقیمت باشد تا کودک بتواند آنرا دستکاری کند .
• اسباب بازی باید بی خطر باشد و سلامت او را تهدید نکند .
• اسباب بازی باید بی خطر باشد و سلامت او را تهدید نکند .
• اسباب بازی متنوع باشد تا کودک احساس خستگی نکند .
• اسباب بازی باید به گونه ای باشد که کودک را در رشد و تکامل حواس یاری دهد .
• از خوردنیها به عنوان اسباب بازی استفاده نشود .
• در خرید اسباب بازی به نیاز کودک توجه شود نه خوش آیند بزرگترها
• بازی باید برای کودک خوش آیند باشد . هیچگاه به بازی جنبه تحمیلی ندهید .
• از مداخله نابجا در بازی بچه ها بپرهیزید .
• از رشد اجتماعی کودکتان در بازی غافل نشوید . حضور در یک بازی چند نفره می تواند به این رشد کمک کند .
• محیط بازی از حیث وسایل بازی غنی باشد .
• در ضمن بازی کودکان انها را به رعایت حق و عدالت تشویق کنید .
• اگر کودک شما میل به بازی ندارد به کشف علت بپردازید و دردرمان آن کوشا باشید .
• محیط بازی باید برای کودکان مطلوب زیبا و دلپذیر باشد .
• کار کودک بازی است اما بازی هم باید تا حدی جدی باشد .
• از انجام هر بازی باید نتیجه ای مثبت انتظار داشت .
• گاهی اوقات بزرگترها لازم است همبازی کودکان شوند .
  دفعات نمایش : 28        تاریخ:  1387.7.8  
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387
خانواده
زن و شوهر اگر یکدیگر را بخواهند ، در کلبه ی خرابه هم زندگی می کنند
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387
خانواده
بی عدالتی ، تواناترین افراد را به سوی تباهی می کشاند
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387



نقش رنگ‌ها در آموزش

هیچ‌کس نمى‌تواند منکر اثرات رنگ‌ها در امر آموزش باشد. زیرا همه رنگ‌ها در همه حالات، بخصوص زمانى که ذهن آدمى تمرکز پیدا مى‌کند و سلول‌هاى مغزى‌اش شروع به ضبط و نگهدارى داده‌هاى جدید مى‌کنند، در تمام افراد بشرى یکسان عمل مى‌کنند. پس باتوجه به بیان فوق باید در تمام مراحل آموزش به اهمیت رنگ‌ها واقف بود و باتوجه به این آ‌گاهى سعى و اهتمام داشت که هر رنگ را در جاى خود استفاده کرد تا اثرات مثبت آن به مرور زمان قابل رویت باشد.
باید با یکسرى تمهیدات مناسب کارى کرد که بین کودک و نوجوان با دنیاى رنگارنگ پیرامون او نوعى تعامل ایجاد شود و در سایه این دوستى و شیفتگى امر یادگیرى به سهولت و با لذت انجام گیرد. اصلا این یک امر پذیرفته شده است که والدین و اولیاى مدارس وظیفه دارند که با استفاده درست و روانشناسى شده از رنگ‌هاى مختص گروه سنى کودک و نوجوان زمینه بسیار مناسبى فراهم سازند تا دانش‌آموزان با انبساط خاطر و نوعى آرامش درونى و بیرونى به مقوله یادگیرى بپردازند. به عنوان مثال کلاسى که با رنگ گرم و شاد رنگ‌آمیزى شده به مراتب آموزش و یادگیرى در آن به سهولت و سرعت انجام مى‌گیرد تا کلاسى که با رنگ تیره رنگ‌آمیزى شده و به نوعى کسالت و در خود فرو رفتن را پدیدار مى‌سازد. بنابراین براى نیل به هدفى خوب و سازنده و استفاده بهینه از رنگ‌ها در امر آموزش کودکان و نوجوانان باید از طرق مختلف و در محل‌هاى خاص کودک و نوجوان از رنگ‌هاى متناسب با روحیات آنها استفاده کرد.
مدارس و طیف رنگ‌ها
رنگ‌آمیزى آموزشگاه‌ها و استفاده از وسایل تحریر که رنگ مناسبى دارند، امرى حساس و دقیق است. قبل از هر چیزى بهتر است متولیان آموزشگاه‌ها و مدارس به جاى اعمال سلایق شخصى که متناسب سن و طرز فکر خاص خود آنهاست و در بسیارى موارد گریزى از آنها نیست، باتوجه به علایق و نیازهاى روحى و فکرى کودکان و نوجوانان در حال تحصیل اعمال نظر کنند. چرا که به عنوان مثال فردى که چهل سال سن دارد، طرز فکر، خواسته‌ها، ابعاد مختلف روحى و ... او با دانش‌آموزى که سیزده، چهارده سال سن دارد، متفاوت است. پس کمى قابل تامل است که این اختلافات نادیده گرفته شود و عواقب این نادیده گرفتن سهوى در ابعاد گوناگون آموزشى و پرورشى قابل رویت باشد. حال که این مسئله روشن شد،‌در ابتدا باید متذکر شویم محیط مدرسه و آموزشگاه لازم است که از طریق رنگ‌هاى مناسب و متناسب با روحیات دانش‌آموزان، جذابیت داشته باشد، به عنوان مثال تخته کلاس باید سبز رنگ باشد. همچنان که در اغلب مدارس این‌گونه است تا از این طریق دانش‌آموز در خود احساس مطالعه و دقت‌نظر کند. با خواندن کلمات سفید روى آن به نوعى رشد و نمو عقلانى دست پیدا کند و با گذشت مدت زمانى احساس خستگى و کسالت نداشته باشد. یا نه، لازم است که در انتخاب رنگ فضاى کلاس به روحیات دوره کودکى و نوجوانى توجه داشت. چنانچه به عنوان مثال در این دوره کودک و نوجوان به رنگ روشن و شاد علاقه‌مند است و با دیدن این قبیل رنگ‌ها نوعى امید به آینده در او جوشش پیدا مى‌کند و وى با خیالى آسوده به روزگار آینده و هر آنچه اتفاق مى‌افتد،‌ مى‌نگرد. جالب آنکه بسیارى از روانشناسان امور کودک و نوجوان عقیده دارند که فضاى کلاس نباید به صورت “تک رنگ” باشد. بلکه تا حد امکان باید از تنوع رنگ‌ها استفاده کرد تا فضاى حاکم بر کلاس از حالت سکون و بى‌حرکتى درآید. البته در اینجا ذکر نکته‌اى واجب است که در تنوع رنگ‌ها و استفاده همزمان آنها باهم باید کمى دقت‌نظر داشت. مثلا ترکیب دو رنگ قرمز و آبى در کنار هم از یک ناهمگونى برخوردارند و استفاده آنها با یکدیگر چندان جذاب نمى‌باشد. زیرا رنگ آبی، رنگ فعال به نظر مى‌رسد و رنگ قرمز در برابر آبى بى‌اراده، ایستا مى‌نمایاند و نوعى سردى و ایستایى مفرط را در خود دارد.
گفته مى‌شود رنگ زرد، البته در سطح وسیع و روشن آنکه مایل به رنگ کرم باشد، مناسب آموزشگاه‌هاست. چون حالت گرم‌کنندگى داردو به همین خاطر جزء رنگ‌هاى گرم مى‌باشد. اصلا رنگى است که خوشحالی، شادابى و نشاط را القا مى‌کند و این همان چیزى است که در امر آموزش و یادگیرى کودک و نوجوان بدان نیازمند است. یکى دیگر از مسائلى که در انتخاب رنگ فضاى مدارس باید مدنظر باشد، توجه به جنسیت دانش‌آموزان است. زیرا به تحقیق نشان داده شده است که دانش‌آموزان دختر به خاطر درون‌گرایى و سکون تلاش دارند که توجه خاصى به رنگ‌هایى سرد، چون آبى روشن نشان دهند که با مشاهده آن ضمن عمق یافتن از بعد شخصیتی، نوعى اطمینان و امنیت درونى را در خود احساس مى‌کنند. از آن طرف هم دانش‌آموزان پسر طالب رنگ‌هاى گرم و مهیج مثل قرمزو نارنجى هستند. پس چه خوب است که در یک گوشه از فضاى کلاس از این نوع رنگ‌ها هم استفاده شود تا این‌گونه حس کنجکاوى بچه‌ها ارضا شود.در رنگ‌آمیزى فضاهاى آموزشى باید به محله، محیط و وضعیت اقتصادى دانش‌آموزان یا همان موقعیت اجتماعى آنان توجه داشت، چرا که طبق نتایج و بررسى‌هاى به عمل آمده، دانش‌آموزانى که از خانواده‌هاى کم‌درآمد هستند، معمولا جذب رنگ‌هاى براق مى‌شوند که تلالو آنها خیره‌کننده است و در نظرایشان نوعى خوشبختى را تداعى مى‌کند. از آن طرف هم دانش‌آموزانى که از خانواده‌هاى پردرآمد هستند، معمولا رنگ‌هاى سبک، مرکب، ملایم و ظریف را مى‌پسندند. جالبتر آنکه در این گیر و دار انتخاب رنگ‌ها باید به مسئله شهرى و روستایى بودن دانش‌آموزان هم نیم‌نگاهى داشت. چنانچه دانش‌آموزان شهرى رنگ‌هاى سرد مثل آبى و سبز را مى‌پسندند و دانش‌آموزان روستایى از خود علاقه خاصى به رنگ‌هاى گرم چون قرمز یا رنگ‌هاى درهم و بهم ریخته نشان مى‌دهند.
البته ذکر این نکته لازم است که مسئولان امر آموزش و نیز اولیاى دانش‌آموزان باید به قلم و رنگى که جهت نوشتن استفاده مى‌شود، توجه دقیق و موشکافانه کنند. به طورى که طبق آزمایش‌هاى مختلف که روى دانش‌آموزان انجام شده، این مطلب به اثبات رسیده است که چون رنگ‌هاى تیره بر سطح سفید بهتر جلوه‌گر مى‌شوند و به خاطر سهولت در خواندن و به چشم آمدن باعث کاهش خستگى اعصاب چشم مى‌گردند، بنابراین قلم مورد استفاده در سطوح روشن و سفید بهتر است تیره و تار باشدتا آبی، قرمز و سبز که به خاطر انعکاس ضعیف نور، خستگى چشم را ازدیاد مى‌بخشند. چه خوب است دور تا دور تخته را که رنگ سبز است، با رنگ دیگرى چون سفید از فضاى کلاس خارج ساخت تا این‌گونه ، دانش‌آموز با تمرکز بیشترى به تخته کلاس خیره شود و از پرداختن به مسائل و اتفاقات حاشیه‌اى در کلاس خوددارى کند. از آنجا که کودک در ادامه حیات خود نیازمند رشد و تکامل جسمانى و عقلانى است و یکى از عواملى که در این امر دخیل است تاثیر رنگ‌ها بر اوست، خوب است که در جاى جاى مدرسه تا حد امکان از رنگ‌هاى گرم و شاداب استفاده شود. چنانچه درها و پنجره‌هایى که در داخل مدرسه هستند خود مى‌توانند بهانه خوبى جهت رسیدن به این مقصود باشند. یا نه اگر “در” مدرسه همرنگ با دیوار نباشدواز حیث داشتن رنگى گرم چون سرخ عارى نگردد، توجه دانش‌آموزان را بیشتر به خود جلب مى‌کند. زیرا این رنگ به خاطر هیجان انگیز بودنش حس حقیقت‌جوى را در دانش‌آموز تحریک مى‌کند و چه خوب است که این حس در بدو ورود دانش‌آموز به مدرسه تحریک شده و او به امر آموختن با هیجانى سازنده و تقریبا آرام بپردازد.
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387
خانواده
اندکی تشویق ، در هر لحظه از زندگی برای انسان ، لازم است. تشویق مفید و ملایم ، مثل موج های کوتاه ، قایق زندگی را به پیش می راند.
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387
خانواده
راز خوشبختی و کامیابی را در وجود خود بیابد ، بی جهت ، چرخ را (کج مدار) خواندن و گناه را به گردن مریخ و زحل انداختن ، کارمندان خردمند نیست
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387
خانواده
زندگی آیینه ای است که در آن می نگری و خود را می یابی.
دسته ها :
جمعه هفدهم 8 1387
X